Проф. Кожухарова: Не се страхувайте от ваксините, имате време да се запознаете с характеристиките им

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тенденцията на разпространение на коронавируса е към спад. Това заяви в студиото на „Още от деня“ епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Противоепидемчините мерки, за разлика от пролетта, когато според нея, са били  преждевременни, сега са разпоредени навреме, което дава надежда, че ще избегнем друга вълна на епидемията. Проф. Кожухарова обясни, че такъв вид мерки се предприемат по време на епидемия и така даде дасе разбере, че в началото на годината у нас все още е нямало достатъчно условия за епидемия – следователно и необходимост от строги ограничения.

Що се отнася до някои внушения, че обществото ни не е дисциплинирано по отношение на спазването на мерките, което води до силна заболеваемост,  проф. Кожухарова  уточни, че смъртността в болниците не може да се обвързва с разпространението на заразата.

Тенденцията за разхлабване на мерките сега е добра. Ако обаче броят на интензивните и смъртните случаи в болниците продължат, би могло да се изчака. Епидемиологът изрази мнение, че детските градини и яслите въобще не е трябвало да се затварят, тъй като децата почти не боледуват от коронавируса и не могат да бъдат най-големите разпространители на заразата, както се смяташе.

Проф. Кожухарова одобрява плана за ваксиниранена населението, макар той да не може все още да бъде конкретен, тъй като в ЕС още няма разрешение за употребата , а само продажбени документи за двете ваксини. Препоръката на епидемиолога е хората да не се страхуват от ваксините, а да се запознаят с характеристиките им. Според нея в британски сайтове вече има информация за ваксината на Pfizer-BioNTech – една от двете, които очакваме. Тази ваксина е подходяща за хора от на възраст от 18 до 85 години.