Италия стана рамкова държава за бойната група на НАТО у нас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Официална церемония по поемане на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група на територията на нашата страна се състоя в района на учебния полигон „Ново село“.

Това означава, че българската отбрана сериозно се усилва с една модерна бойна група, над 1000 човека, с необходимото въоръжение за действия на батальонна бойна група и с демонстрирана солидарност от много страни от Алианса, които пряко се ангажират със защита на нашата териториална цялост и суверенитет и в същото време дават пример накъде трябва да върви модернизацията в българската армия, с особен приоритет на сухопътните войски, каза Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната и експерт по въпросите на националната сигурност.

Мисията е усилване на предната отбрана, демонстрация на готовността на Алианса да защити всеки квадратен сантиметър от територията на страни на НАТО. В същото време една от мисиите е повишаване на оперативната съвместимост, подчерта Шаламанов.

България е защитена по силата на член 5 от Северноатлантическия договор и по силата на усилията, които полагат българските военнослужещи. Но ситуацията е динамична и трябва да се насочим към ускорено превъоръжаване, каза още Шаламанов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад