Румен Гечев: Догодина ще трябва да теглим дълг, който е в рамките на 12-13 млрд.

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Икономисти от парламентраните групи, които са се отзовали на поканата на БСП - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме промяната", са дискутирали предизвикателствата, които ни очакват, съобщи в "Още от деня" Румен Гечев, член на НС на БСП.

"Няма как да не увеличаваме бюджетните разходи, както във всички страни членки на ЕС, за да поддържаме социалната защита и помощта на фирмите такава, каквато е в момента даже. Следващата година ние ще трябва да отидем на ниво на бюджетен дефицит, какъвто е в 80 на сто от страните в ЕС - някъде между 6-7%. Такъв е дефицитът и в Европа, защото и там имат много активни програми по защита на техните домакинства и фирми. Второ - при такъв дефицит възниква въпросът как ще финансираме този дефицит. Но няма как да се размине при всички варианти с увеличение на държавния дълг", каза Румен Гечев.

България тръгва от благоприятна позиция, тъй като в момента нашият дълг от БВП е 3.5 пъти по-малък от средния показател в ЕС.

"Но въпреки това догодина ще трябва да теглим дълг, който е в рамките на 12-13 млрд.", каза членът на НС на БСП и подчерта, че няма друг начин да осигурят социална защита, освен умерено, балансирано увеличение на държавния дълг.

Какво още каза Румен Гечев вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад