Ивайло Дерменджиев: Има юридически възможности за предоговаряне с Брюксел на Плана за възстановяване и устойчивост

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има юридически възможности за предоговаряне с Брюксел на Плана за възстановяване и устойчивост. Регламентът, който урежда механизма за възстановяване и развитие, предполага възможност в чл. 21  да се внесат, при обосновани обстоятелства, които са възникнали след като е приет ангажимента, да бъдат преговаряни някои от клаузите, които България е поела, а те са много. Това заяви в „Още от деня“ председателят на висшия адвокатски съвет - Ивайло Дерменджиев. 

Той добави, че са необходими стабилни, безспорни и обосновани доказателства, които България да предостави, за да може да убеди Брюксел, че си заслужава Планът за възстановяване и устойчивост да се ревизира.

„В двумесечен срок се разглежда искането. В този срок комисията може да се съгласи с обстоятелствата и да пристъпи към изменение на самия План за възстановяване и устойчивост или да не се съгласи, но това ще ни даде едномесечен срок, за да се поправим“, изясни Дерменджиев.

Според него подобно предоговаряне може да доведе до забавяния в разплащанията на сумите влезли в Плана за възстановяване и устойчивост.

„Парламентът е важна фигура в конструкцията,  защото това, което искат от нас, промяна на определени закони, го прави НС. Даже в момента в Правна комисия се обсъждат на второ четене поне 8 закона, които са в Плана за възстановяване и устойчивост - 6 са по изменение по на НПК в НК и 2 са в гражданското законодателство. Вероятно ще бъдат приети“, коментира още председателят на висшия адвокатски съвет.


Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад