Ивайло Калфин: ЕС, взел решение за санкции срещу Русия, е абсолютно единен в отношението си

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Санкциите на ЕС влизат в сила още днес с решение на външните министри на общността. В списъка на санкционираните са руският военен министър Сергей Шойгу, командващите на руската авиация и флот, 351 депутати от Руската дума, както и 3 банки и известната фабрика за тролове край Петербург. Руската централна банка вече няма да има достъп до капиталовите и финансови пазари на Европейския съюз.

Европейският съюз, взел решение за санкции срещу Русия, е абсолютно единен в отношението си. Това е нарушение на държавна граница и то в ХХI век и затова европейският отговор трябва да бъде много ясен, това каза в "Още от деня" директорът на Юрофонд и бивш външен министър на България Ивайло Калфин.

Санкциите до голяма степен ще ограничат достъпа на Русия до международните финансови пазари и това е проблем за една държава, която разчита да пласира дълга си там, обясни той.

По думите му тези санкции не следва бъдат дълготрайни. Би трябвало да се търси или решаване на въпросите и изграждане на система, при която ще има доверие в Европа, или други мерки, с които да се спре по-нататъшна руска инвазия, категоричен е Калфин.

Директорът на Юрофонд припомни, че досега е твърдял, че Русия трябва да бъде интегрирана включително като доставчик на енергийни ресурси в Европа, "но от друга страна Европа и в частност България не може да бъде зависима от различни политически събития, които нямат нищо общо с нас и нашата територия".

Калфин подчерта, че спорът между Русия и Украйна вече се решава с оръжие. Очевидно е, че военното решение е предпочетено в Кремъл.

Руската икономика е в едно от най-добрите си състояние в последните за последните 30 години. Това кара президента Путин да се чувства силен. Парадоксално е, че големият износ на Русия на енергийни ресурси е в Европа и именно Европа е засегната от действията на Кремъл. Тук очевидно балансът е засегнат и или Русия трябва да потърси други пазари, или трябва да гради отношенията си с Европа на доверие, което в момента липсва, анализира Ивайло Калфин.

Българската общност в Украйна е добре дошла у нас, ако там има военни действия. Проблемът с бежанците обаче е сериозен, защото Европа отново трябва да приложи единен подход към всички, трябва да сме готови за бежанска вълна, посочи още той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад