Ивайло Калфин: Русия e в най-силната си позиция за завземане на политически територии

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През последните 30 години Русия не е била в по-добра ситуация от сегашната да получи нови политически територии и да постави претенциите си. Предполагам, че срещата, която в момента се провежда в Женева, ще е епизод от желанието на руския президент да увеличи политическото си влияние. Коментарът направи Ивайло Калфин, бивш външен министър.

"Странното е, че бъдещето на региона около Русия, вкл. Украйна, се обсъжда без самата Украйна и без ЕС, който е съседен на тази територия. Има теми, които Русия и САЩ по традиция има да обсъждат и Москва и Вашингтон обичат да са водещи в международните отношения. Няма как да се постигне трайно съгласие без участие на всички заинтересовани. Така че рано или късно Европа ще трябва да седне на масата на преговори".

Според Калфин събитията в Казахстан нямат нищо общо с натрупващото се съвсем умишлено напрежение преди срещата Русия - САЩ. Русия се опитва да покачи залозите преди да седне на масата за преговори. В момента вниманието на Русия е насочено към Украйна и там тя търси основните лостове, заедно с енергетиката, за да въздейства върху позициите на ЕС и САЩ, обясни бившият външен министър.

Той не очаква Русия да нападне и да превземе Украйна. Това, което може да се очаква, е поява на нови замразени конфликти. Донецк и Луганск са кандидатите за следващия замразен конфликт.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад