Ивайло Калфин: В България пари има, но не се знае как да се похарчат

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вирусът изненада всички, вкл. и тези, които си мислеха, че са най-големи и най-мощни. Сравнението между нашите и други управляващи, които са в същата ситуация, не е в полза на нашите управляващи. Това коментира Ивайло Калфин, бивш социален и външен министър.

„Според доклад на Европейската сметна палата, който сравнява икономическите мерки до края на юни, се вижда, че реакцията на ЕС за три месеца е за 3,5 трилиона евро, което е около 27 % от БВП. Това ако го пренесем на българска територия, означава да бяхме похарчили около 30 млрд. Ние още не сме похарчили 1,5 млрд. Там има процент от БВП, който всяка страна е похарчила. Ако средното е 27 %, Германия харчи 43 % от БВП, Италия харчи над 30, Литва – 29 % от БВП. България харчи 2 %. В България се дадоха най-малко пари. Общо мерките, които са взети от страните членки по този доклад, са 1250. Това средно прави около 40 мерки на държава. В България трудно може да измерите 40 мерки в първите три месеца за овладяване на кризата“, каза Калфин.

По думите му в България пари има, но не се знае как да се похарчат. „ЕС още април-май месец преразпредели неизразходваните средства и допълнително даде на страните, които на европейско равнище не се бяха изразходвали. Това за България означаваше 2 млрд. лв. Те се получават, след като се изпълнят мерките. Тези пари не са стигнали до бизнеса и до хората, за да си ги искаме обратно. Пари има, но правителството няма нито набора от мерки, които използват другите страни, нито идея как точно и на кой бизнес да помогне“, коментира още той.

Целия разговор гледайте във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад