Ивайло Калфин: В условия на криза държавата трябва да харчи пари за най-уязвимите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мирни преговори са винаги най-добрият вариант, в момента нито едната, нито другата страна са готови за мирни преговори. Войната е в такава фаза, в която връщането назад е много трудно, първо трябва да видим някое по-явно превъзходство и след това да седнат страните на масата на преговорите. Това каза Ивайло Калфин -  бивш министър на външните работи и на труда и социалната политика в "Денят започва" по повод военните действия в Украйна.

"ЕС има мека сила, и това, което може да направи е да намали кранчетата за финансирането на войната, затова са всички тези мерки за икономическо ембарго срещу Русия. Иначе трябва да има пресечна точка на интересите на двете страни, за да седнат на масата и да се разберат", коментира още Калфин.


Той коментира и антикризисните мерки на правителството.

"Това което виждам е желание да се помогне на най-засегнатите, но и хаотични движения в тях. Първо трябва да си обясним защо инфлацията у нас е два пъти по-висока и след това да се вземат тези мерки. Мисля, че може и по-ефективно да се похарчат 2 млрд., които е заделило правителството", каза Калфин.

Според него коалицията ще издържи по-дълго отколкото очакват тези, които говорят за предсрочни избори.

Темата за Република Северна Македония се използва за вътрешнополитически битки у нас, което е много тъжно и жалко, защото резултатът е отправянето на объркани послания, което намалява шансовете на България да отстои позицията си, изтъкна Калфин.

Според него премиерът Кирил Петков трябва да обясни добре защо иска свикването на Консултативен съвет по национална сигурност за Северна Македония.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад