Ще се справи ли властта с кризите?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Криза след криза правителството оцелява. По стабилен ли е кабинетът, отколкото изглежда?

В "Денят започва"коментираха доц. Светослав Малинов, доц. Милен Любенов и доц. Харалан Александров.

Според Светослав Малинов правителството ще оцелее: "Не просто от първия ден, а още преди да се създаде правителството, се виждаше възможността за четворна коалиция и най-лесната прогноза беше, че то няма да бъде толкова стабилно, колкото са били предишните мнозинства, но българите искаха такова нещо. Ако искаха стабилност, те щаха да дадат доверие на една партия или щяха да повторят вота си от последните 12 години, давайки на ГЕРБ голямо предимство. Желанието за промняна беше толкова неистово, че два пъти нова партия спечели изборите, а след като ГЕРБ ги спечели, беше пратена в опозиция. Правителството е стабилно от гледна точка на това дали има хоризонт на оцеляване до местните избори. Неговият стил на управление е много по-неподреден и хаотичен от по-рано, затова свикнали с другата крайност на доминираща партия, на стабилно мнозинство, сега изглежда трябва да свикваме на една по-нормална за нашата избирателна система и ситуация коалиция, която трябва да спре да си произвежда проблеми, има достатъчно външни. Има кризи, които трябва да избягваме, като абсолютно безсмисленият, но много тежък дебат за управител на БНБ, дебатът който сега върви за Македония. Нима не е ясно, че премиерът не може сам, еднолично да взима решения, както нима не е ясно, че той определено има по-мека позиция. Няма да има смяна на българската позиция, поне в рамките за тази година, освен ако не видим радикално действие от македонска страна, каквито също не се задават."

Според Милен Любенов при проблема с Република Северна Македония вижда възможност за някакво развитие, защото виждаме и сигнали от ЕС, че са готови да съдействат на разговорите между България и РСМ: "Така че аз не виждам някаква причина президентът да откаже свикване на Консултативния съвет за национална сигурност, още повече, че там могат да се изговорят всичките тези въпроси, които са поставени на масата."

Според Харалан Александров поради начина, по който се управлява процесът на преговори за членството на РСМ в ЕС, няма напредък. За толкова сложния казус "Македония" с цялата драма историческа, изискват се поне три качества, три дадености: едното е разбиране на международната сцена и познаване на международната политика в нейните тънкости, каквото нямаме, дълбоко познаване на българската драма по въпроса. "за да си дадем сметка за тази инатлива позиция на България по въпроса, тъй като няма съмнение, че в интерес на България е да започнат преговори Македония и Албания, но както виждате, ние се обевдинихме в това да пречим на този процес и това е голям провал."

Целия разговор вижте във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад