Иван Хиновски: Интерконекторът България-Гърция ще има важна роля, но няма да бъде решаваща

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Интерконекторът България-Гърция ще има важна роля, но няма да бъде решаваща. На 10 март направихме форум от голяма група топ експерти и излъчихме един план, интерконекторът е много важна част от този план, той ще спомогне значително за диверсификация на вноса на природен газ от неруски произход, това е основната цел. Ние идентифицирахме много области, критични за намаляване зависимостта не само от природен руски газ, но и употребата на прирозен газ в светлината на "зелената" сделка за намаляване на емисиите. Това каза енергийният експерт Иван Хиновски в "Още от деня".

"Дълго време в България не се говореше нищо за местен добив на природен газ. България е богата на ресурси, малко хора знаят, че ние можем да добием собствен газ", обяви Хиновски. Той каза още, че са правени изследвания, но тази посока е подтискана от геополитически интереси. Уточни, че тези находища са в Северозападна България. "Имаме други находища в България, от които не се добива прирорен газ, от Калиакра Изток имаме 1 млрд. природен газ, имаме газови хидрати в Черно море, от които не се добива. Ние не правим нищо за това", заяви още Хиновски. Той подчерта, че има редица способи България да стане собствен производител на природен газ и да намали зависимостта от Турция.

"Това което трябва да се направи е намаляване приложението на природен газ в големите потребители, топлофикации и други, и тяхното заместване с други технологии, като например начало на процедурата по миксиране на природен газ с водород, това което отпадна от нашия План за възстановяване и устойчивост", обясни енергийният експерт.

Вижте разговора във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад