Иван Хиновски: Отрасъл “Енергетика” е в окаяно състояние

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отрасъл “Енергетика” е в окаяно състояние - прилича на дълго отлаган за лечение болен. Най-важното сега са краткосрочните приоритети - възстановяването на обективния пазар на електроенергия и оказване на помощ на индустрията, която дава работни места, храни хора и внася средства в бюджета. Това каза в студиото на “Още от деня” енергийният експерт Иван Хиновски - председател на Българския енергиен и минен форум и бивш председател на комисията по енергетика в 46-ия парламент от “Има такъв народ”.

“Голяма част от нашите компании работят на необективни цени, компромисни цени. Редно е, когато губят пазари, да получават по-големи компенсации, за да излязат от кризата”, допълни той.

По думите му енергийната криза е можело да бъде “много по-мека”, ако е имало работещо Народно събрание и парламентарна комисия по енергетика, защото много от проблемите могат да се решат с промени в законодателството и подзаконовите уредби.

“Българската енергетика има специфика, която можеше да се използва, за да поддържаме по-ниски цени от тези в момента. Ние имаме огромен парк от генериращи мощности - в момента 20% от него работи за износ”, обясни енергийният експерт.

Какво още коментира Иван Хиновски вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад