Юрий Асланов: Пряко участие на БСП в изпълнителната власт ще бъде свързано с компромиси

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Шансовете да има редовен кабинет не са малки. Това мнение изрази социологът Юрий Асланов.

„Ако за четвърти път се провалят преговори за правителство, при следващите извънредни избори опасността е да излязат още по-малко хора да гласуват. На хората им омръзва тази игра. Народното събрание през тази година заприлича на къща, в която живее семейство, което тъне в скандали и непрекъснато се кара за нещо и отвън народът чака с надежда нещо да се реши. Този път шансовете за редовен кабинет са по-големи, но случилото се през тази година на два пъти не бива да изключва мисълта, че отново може да не се разбере някой с някого и да се провалят преговорите. Но се надявам, че ще бъдат успешни“, заяви Асланов.

Според него пряко участие на БСП в изпълнителната власт ще бъде свързано с компромиси, като се има предвид идеологическата палитра на коалицията, която се оформя от четирите партии.

„С част от партиите БСП има идейна, биографична и историческа несъвместимост, а и те с нея. Възможно е да се стигне до отстъп от съществени червени линии. Може да се стигне и до тежък компромис. А едно пряко участие в кабинет ангажира партията с изпълнителната власт по публичен начин“, подчерта социологът.

Заявката на победилата партия е, че ще бъде кабинет на експерти, а не партийна коалиция, допълни той.

Ако няма промяна в лидерството на БСП, Асланов смята, че низходящата тенденция в партията ще се задълбочи. Тази промяна, по думите му, е свързана със смяна на личността на лидера. Проблемът е личностен, който доведе до идеен, структурен и организационен.

„Корнелия Нинова сложи граница между себе си и миналото на партията, за да подчертае, че преди нея БСП не е била, каквато би трябвало да бъде. Ако има обида, то е начинът, по който тя сега говори. Говори за вътрешно-партийна опозиция. Такова нещо няма“, заяви социологът.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад