Иван Костов: В българската политика отиват хора, като на пикник, за да се нахранят

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българската политика е "изгорена земя". В нея не влизат способни хора, защото знаят каква съдба ще ги сполети. Така в предаването "Денят започва с Георги Любенов" бившият премиер Иван Костов определи състоянието на политическия живот у нас. Той говори за недоверието на обществото в институциите, в което вижда основната причина и за обърнатата тенденция в справянето с кризата с коронавируса у нас.

"Няма ли доверие в институциите, няма доверие в мерките им, те не се следват, а бойкотират."

Институциите не се справят задоволително нито със здравната криза, нито с икономическата криза. Общественото недоверие в институциите се пренес и върху здравната и образователната система.Данните сочат, че сме сред страните, които най-неуспешно управляват кризата.

Оценката за това може да се прави само на основата на два фактора: Коефицициента на общата смъртност - най.висока в Европа, и ръста БВП, каза Костов. На базата на сегашните данни той прогнозира, че ще изпратим 2020 г. с "един коефициент на смъртностот 1.74 - 1.78 % за страната", което е тежка атестация за управлението. А политическото доверие се възстановява само с демократични средства - с избори, категоричен беше бившият премиер.

Все пак Иван Костов вижда и нещо положително в настоящата криза. Без да прави каквито и да прогнози за нейния изход, той смята, че кризата съдържа и възможности. Здравната криза показа какво е необходимо на българската здравна система. Пандемията показа, че в световен мащаб дигитализацията вече навлиза дълбоко в живота и обществото се развива в посока към изкуствен интелект.