Иван Кръстев: Пандемията накара хора да преосмислят идеята за място и за общност

Предаване: Панорама, 29.01.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момент на криза е важно да говориш на родния език, да бъдеш при близките си. Така най-общо в студиото на "Панорама" Иван Кръстев определи моралните аспекти на коронакризата.

Директор на Центъра за либерални стратегии коментира сегашната ситуация в света. "В момента обикновени хора няма. Всеки от нас е необикновен и иска да се отнасят към като с необикновен. И това е голяма промяна. Тя е културна, тя е структурна."

Иначе светът не се променя от едни избори където и да се те. Американците избраха нов президент но страната е същата, разделението вътре в САЩ остава, каза Кръстев. Тръмп, според него, не е болестта на Америка, а симптом на тази болест. Анализаторът онагледи разминаването на политическите и икономическите фактори, по които съдим за състоянието на една държава, с нивата на фондовите борси през тези дни, които са високи, но политиците и обществото в САЩ са дълбоко разделени. В анализа си Кръстев посочи, че Политиците и избирателите се опитват да върнат обществото до това, което е било преди 20-30 години, но това вече не е възможно.

Що се отнася до казуса "Навални" в Русия, Кръстев подчерта, че важното в случая е действието на опозиционера - неговото завръщане в родината и превръщането му в единствения човек, дръзнал да се изправи срещу Путин. Именно това е накарало хората да чуят какво той говори и да видят филма му за живота, който живее Путин.

"Само хората, които рискуват себе си, в момента биват чувани", е констатацията на Иван Кръстев. И това се отнася за света като цяло."

Що се отнася до Европейския съюз, Иван Кръстев го сравни с динозавър - огромен механизъм, който трудно взема решения и това често измества тежестта от значението на решението. Доборото в този съюз е, че всички страни се третирани еднакво, както в случая с ваксините. И макар да има известни проблеми, цената за закупуването на ваксините е значително по-ниска от тази, която са получили страни извън евросъюза. А бъдещето на съюза, по мнението на анализатора, ще зависи от това как лидерите му ще се справят с пандемията.