Министър К. Ангелов: През февруари гражданите ще могат да избират ваксина

Предаване: Панорама, 29.01.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ззаложили сме на три вида ваксини и тяхното пристигане в България да бъде синхронно. Това заяви в предаването "Панорама" здравният министър проф. Костадин Ангелов. В студиото той огласи полученото разрешение за закупуване наоксфордската ваксина, което до тази вечер беше под въпрос. Министърът обеща следващия месец българските граждани да могат да избират ваксина и да вземат информирано решение.

Южноафрикански щам на Ковид все още не е установен у нас. Има обаче регистрирани вече 33 случая на британския щам, при това и при хора без връзка с Великобритания.

"Затова много внимателно прецизираме кои мерки да прекратим и кои да удължим", заяви министър Ангелов. Именно с наличието на новия щам на коронавируса той обясни упорството си да не се отпускат изведнъж противоепидемичните мерки и конкретно отварянето на ресторантите и заведенията.

Проф. Ангелов обясни на какво се дължат данните за недостатъчен темп на ваксинирането. Според него това впечатление се създава заради решението да се осигурят три вида ваксини - по 3 милиона от всяка- както и нужните втори дози за едната от тях.