Иван Нейков: От втория стълб пенсионерите ще получат толкова, колкото са внесли, не могат да бъдат ощетени

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Депутатите приеха промените в Кодекса за социално осигуряване, които касаят втората пенсия. За да влязат в сила реално, до 30 юни трябвеа да бъдат приети 14 подзаконови акта, които ще детайлизират тази уредба, която приеха депутатите, поясни в "Още от деня" Иван Нейков, бивш социален министър.

"Новите пенсионери не могат да бъдат ощетени, а ще получат толкова, колкото са внесли. Има голяма разлика между пенсията в НОИ - първия стълб, и във втория стълб. Разликата е, че в НОИ има права, а във втория стълб има пари - лични, внесени от човека. И каква пенсия ще получиш от втория стълб зависи от това какви пари си внесъл там", отбеляза Иван Нейков.

Ако са внесени по-малко от 900 лв. във втория стълб, просто ще си получат тези малко внесени пари, но ако са правили добри вноски, те ще получат и пожизнена пенсия, обясни бившият социален министър. Размерът от втория стълб зависи от приноса. Парите за втора пенсия зависят само от самите нас, от това колко сме внесли.

Нейков изрази и притеснение, че огромен брой от хората, говори се за 70%, от родените след 31 декември 1959 г., които се осигуряват във втория стълб, не знаят в кой пенсионен фонд са им парите. "Не е нормално да не знам мои пари къде са", подчерта той.

Нейков обясни, че парите в пенсионните фондове имат гаранция и не могат да паднат под внесените суми, дори ако фондът е бил лошо управляван - това е записано в закона.

Какво посъветва хората с минимална и максимална пенсия - къде да си държав парите - вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад