Иван Шишков: Решението на КС не е изненада, недоволството на строителния бранш е от старото управление

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Решението на Конституционния съд не е изненада, защото не беше работа на Народното събрание да взима решение за разплащането със строителните фирми. Това беше работа на предишния министър от редовния кабинет - да направи преценка по какъв начин да бъдат разплатени старите задължения на пътните фирми. Това заяви в студиото на "Денят започва" арх. Иван Шишков – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

Той уточни, че проблемът на пътните фирми е за възлагания, които са се случвали в периода 2018 до началото на 2021 година.

“Проблемът на пътните фирми е от тези възлагания, които веднъж са били многократно надвишени като финансова стойност и, втори път - част от тези ремонти представляват основни текущи ремонти. Това е капан, в който попаднаха строителните фирми и целия строителен бранш", разясни арх. Шишков.

Тези фирми протестираха при предишните два служебни кабинета, защото не са получили парите си, припомни той и подчерта, че тогава в бюджета е имало 300 млн. лева и възлагане за над 1 млрд. лева.

“Ако строителният бранш е недоволен, логично е да бъде недоволен от старото управление, което е управлявало държавата до средата на 2021 година. Това, което ние правим - ние сме в непрекъснат диалог с тях и не ни изненада решението на Конституционния съд. На всички ни е ясно, че тази година пари в бюджета няма определени за старите вземания, още повече, че от бюджета за тази година Народното събрание буквално взе 500 млн. и разплати старите плащания с бюджет от тази година”, коментира министър Шишков.

По думите му предстои среща с пътностроителните фирми и финансовия министър, за да потърси възможност до края на годината да бъдат разплатени част от дължимите пари, а чрез бюджета за следващата година да се изплатят и останалите.

Какви теми още коментира служебният министър на регионалното развитие и благоустройството вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад