Проф. Тодоров от “Сиела Норма”: Невъзможно е да се манипулира гласуването с машини

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нещата са изключително прости. Всеки софтуер се състои от кодове, даже ПИН кодът е код, с който може да се влезе. ЦИК има всички софтуерни кодове и съответно всички членове на ЦИК имат достъп до тези кодове. Всички представени в ЦИК партии също имат достъп до въпросните кодове, тоест до пълния софтуерен код без никакво изключение. Това обясни в студиото на "Денят започва" проф. Иван Тодоров - акционер и член на Съвета на директорите в "Сиела Норма" - фирмата, отговорна за осигуряването и поддръжката на машините, с които гласуваме.

"ЦИК покани всички политически партии да им даде кодове за достъп и контрол над машините. Явиха се само три партии - ПП, ГЕРБ и ДБ и само те си взеха въпросните кодове, а другите просто не се поинтересуваха. Всички кодове се ревизират. Всички партии, които имат членове в ЦИК, имат достъп до всички", подчерта той .

С кодовете може да се проверява всичко - “могат да чекват, да изискват експертизи, всичко могат да правят и каквото си искат”, отбеляза проф. Тодоров и допълни:

"Не могат да манипулират, защото гледат кода дали всичко е наред, но те не могат да пипат в кода. Той е един и същ код и е сложен на всяка машина по отделно и не е възможно някои промени кода на над 11 000 машини. Всичко става под стриктен контрол на ЦИК.”

По думите му ЦИК има всички кодове и ключове.

"Сиела" може да сложи какъвто и да е софтуер само с разрешението на ЦИК и под контрола на ЦИК. Абсолютно невъзможно е да се манипулира гласуването с машини”, категоричен беше проф. Иван Тодоров.

Какво още каза той вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад