Избори 2021: Кое повлия на вота?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кампанията, която беше проведена преди изборите за това как се гласува с машини, е убедила доста хора, успокоила ги е да гласуват. Това посочи социологът от "Алфа Рисърч" Павел Вълчев. Затова и данните, че 94,0% от анкетираните не са срещнали затруднения с машинното гласуване не са изненада. По думите му обаче има не малък процент от хора, които въобще не са отишли да гласуват, защото са били притеснени от този вид гласуване. Той посочи, че проучванията, проведени преди изборите, са отчели и нагласите на онези, които се страхуват да гласуват машинно.

Политологът от "Галъп" Борис Попиванов коментира отговорите на въпроса "повлияха ли действията на служебното правителство за кого ще гласувате". 1/5 от гласувалите заявяват, че действията на служебното правителство са имали влияние върху техния вот. Интересен ще е анализът на тези данни след обявяването на резултатите от изборите.

Той посочи още, че фактите за изборния ден показват, че "малко над 100 машини в цялата страна са имали определени проблеми при над 10 700 машини, което е под 1% и всичко това на фона на 169 000 невалидни бюлетини на изборите през 2017 г. Това показва, че така се намалява рискът от невалидни бюлетини и това ни приближава към истинския вот на избирателя".

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад