Избори в Еквадор и Перу

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гийермо Лассо е името на новия президент на Еквадор. Той успя да спечели от третия път, на 65 е и е бивш банкер.

"Движение Крео" на Лассо се позиционира център-дясно и успя да убеди еквадорците да го подкрепят с обещание за рестарт на икономиката, силно засегната от Корона-кризата, и привличане на чужди инвестиции. Лассо успя да победи Андрес Араус - протеже на влиятелния ляв бивш президент Рафаел Кореа. Въпреки щедрите обещания на Араус за помощ в размер на 1000 долара за милион бедни семейства в страната. Левият кандидат е привърженик на идеята за полицентрична външна политика. Докато победителят Гийермо Лассо не крие проамериканската си ориентация. Той е привърженик на минималната намеса на държавата в икономиката.

Гийермо Лассо наследява Ленин Морено, който стабилизира държавните финанси, но не успя да се справи с безработица. Лассо ще започне 4 годишния си мандат на 24 май.

 

Радост в лагера на крайно левия кандидат за президент на Перу - Педро Кастильо.

Предварителните данни показват, че той печели най-много гласове и ще участва в балотажа през юни.

Синдикален лидер и начален учител обещава промени в Конституцията. Целта да се отслабят позициите на бизнес елита и да се засили ролята на държавата в сектори като минната промишленост, добива на нефт, строежът на водноелектрически централи. До втория тур стигна и един от най-противоречивите кандидати - Кейко Фухимори. Тя е дъщеря на бившия държавен глава Алберто Фухимори. В момента той излежава 25-годишна присъда заради заповедите по обвинение в нарушаване на човешки права.

Перу е в пик-а на поредната Ковид-вълна и ситуацията в страната е тежка, коментират анализатори. А резултатът съвсем не успокои пазарите за това кой ще застане начело на втория по-големина производител на мед в света.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад