Избори в пандемия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мария Георгиева председател на 24 РИК в град София коментира в студиото, че на територията на 24 изборен район има 486 стандартни секции, и навсякъде ще се гласува и с машини. "Всички наши СИК-ове ще се сблъскат с т.нар. хартиено-машинен протокол. Нашият опит показва, че този тип протокол е труден и се допускат много грешки. Приблизително от 8 от 10 избирателни комисии правят грешки", - коментира Мария Георгиева.

Тя допълни, че в протокола, който е приет, е обърнат редът на някои точки на попълване - първо ще се попълни по-задна точка, след което трябва да се върнат към по-горна точка. "СИК-овете за първи път ще се сблъскат с такова връщане и преподреждане на реда. Освен това навсякъде ще трябва да се отчитат съответните гласове - действителни, недействителни, по партии от хартия и от машинното гласуване и тук се допускат грешки", допълни Георгиева.

По думите й, има точки, които трябва да отпаднат, защото информацията в тях се повтаря, нужно е и различно структуриране на протокола, защото настоящото е неясно. 25 РИК е излязъл с предложение до ЦИК максимално да се опрости този протокол.

Най-голямото им притеснение е, че СИК-овете няма да бъдат запознати отблизо с машините.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад