Проф. Габровски: Страната ни се справя разумно и добре с коронакризата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Смятам, че от началото на кризата преди една година, ние се справяме изключително разумно и добре с предизвикателствата покрай нея, това заяви в "Денят започва" зам.-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски.

На практика миналата година нямахме истинска първа вълна, благодарение именно на предприетите мерки, които бяха посрещнати с твърде много критики.

Последва един много тежък ноември, през който видяхме истинска вълна, каза той и оцени работата на системата по това време като добра, защото не е допуснала да има хора, които да не получат медицинска помощ.

По думите му спокойствието около Нова година се дължи отново на адекватните мерки. Настоящият труден период показва, че заболяването се развива и че се връщаме към ситуацията от ноември.

Проф. Габровски подчерта, че обществото се е справило чудесно през този период, като е проявило разум и търпение. Ясно е, че контролът на епидемията е в изолацията.

Ваксинацията в момента се забави по независещи от нас причини, затова изолацията в момента е изключително важна.

За съжаление при тази вълна наблюдаваме, че има много болни деца, каза още проф. д-р Габровски.

"Никога не сме имали 11-12 деца на лечение от COVID-19 в "Пирогов". Те са в стабилно състояние. Но не може да се каже, че при децата болестта протича по-леко, понякога и при тях е доста тежко, което налага доста интензивни наблюдения и грижи", уточни проф. д-р Габровски.

В момента в "Пирогов" се лекуват над 450 пациенти, от които 55-56 са в реанимационното отделение, повечето от тях са интубирани.

Това, което прави впечатление за новия щам, са две неща - възрастта е по-млада на засягане. Средно пациентите са по-млади.

Проф. д-р Габровски каза още, че днес започва ваксинацията в "Пирогов", събота и неделя също ще има ваксинационни пунктове в опит да се навакса пропусната седмица.

В "Пирогов" 4 пункта за имунизации ще приемат желаещите от 10:00 часа днес. Ще се приемат тези, които имат онлайн записани часове от 12 до 19 март.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад