Изборните нарушения - равносметката - коментар на Тихомир Безлов и Калин Славов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дефектиралите машини винаги предизвикват дискусия между противниците и поддръжниците. Не мисля обаче, че това беше голям проблем за изборния ден. По-скоро големият проблем беше началото на седмицата, когато се появиха бомбените заплахи за училищата. Стана ясно, че ако това се беше случило в четвъртък или петък, институциите нямаше да успеят да реагират адекватно и ситуацията за изборите щеше да бъде по-неприятна, това каза в "Денят започва" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според изпълнителния директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов на фона на общия брой машини, тези, при които е имало проблем, са пренебрежимо малко. По думите му това не може да даде никакво отражение на крайния резултат от изборите, тъй като имаше алтернативно гласуване с хартиени бюлетини.

Той подчерта, че многократно са отправяни предупреждения за хаоса, който ще се случи с преброяването на бюлетините и при приемането на протоколите в РИК, "превръщането в последния момент на машините за гласуване в принтери ще доведе до изненади. Всичко това се случи благодарение на отказа от какъвто и да е експертен диалог от страна на българските депутати в рамките на приемането на това законодателство. Всички си спомняме приемането посреднощ без никакви дискусии по един доста груб начин".

Безлов коментира връщането на хартиената бюлетина, като заяви, че за момента по данни на МВР има значим ръст на сигналите за измами. Той обаче е категоричен, че това са сигнали и е редно да се изчака експертната оценка за аномалии в секциите, където е възможно да има купен вот. Контролираният вот е по-труден за доказване.

Калин Славов допълни, че този тип аномалии, свързани с "преместването на вота на групи хора от една партия в друга, без да има никакво обяснение за това, и часовете, в които се гласува - обикновено това е след 4, защото тогава става ясно на кого колко гласове му трябват, може би и при по-добра цена се продават гласовете. За съжаление това е един постфактум метод. Разбираме, че има нарушения, но не е възможно някой да бъде наказан, нито е възможно да бъдат променени резултатите от изборите".

Славов е скептичен, че може да се разплете цяла верига, тъй като това не се прави целенасочено и се стига до политически чадър в рамките на разследванията.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад