Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип" в София

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В галерията на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София                 бе открита художествената изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“. По време на нея бяха представени произведения, които са създадени в Художествената академия при Университета „Гоце Делчев“ в Щип, между 2019 и 2023 година.   

Съставът на авторите е от предишни и сегашни студенти в това учебно заведения: Александра Йеротиевич-Андреева, Бояна Тошевска, Вангел Крстиновски, Деян Витанов, Ивана Ивановска, Крсте Тарабунов, Миа Ефремова и Мики Иванов.
                                                                                                     Кураторът на изложбата д-р Иво Пецов се е погрижил да бъдат избрани най-характерните произведения от кръга на Художествената академия в Щип, в съответствие с целите на нейната програма – да образоват възпитаниците от областта на класическата живопис.
                                                                                                                                                                                      В образователната програма „Класическа живопис“ студентите от тази изложба са работили под менторството на различни преподаватели, сред които: Лариса Бондаренко и Владимир Недайборшч от Украйна, Виктория Егорова и Игор Егоров от Русия, както и македонските преподаватели: Яна Якимовска, Йордан Ефремов, Слободан Милошески и Ванга Димитриева-Кузманоска.
                                                                                                                                                                        Най-застъпеният жанр в изложбата е натюрмортът, а също така могат да бъдат видени и лицата на някои от авторите чрез жанра автопортрет, както и произведения, които са били част от специфични задачи от изучаваните предмети в Художествената академия в град Щип.

Изложбата обхваща класическите техники: маслени бои върху платно, акрил върху платно, сух пастел върху хартия и подобни, а форматите се галерийни.

При селектирането на произведенията е било акцентирано върху владеенето на академичните умения в живописта, а за участие на творби на автори, които са изградили свой собствен стил и уникалност в изразяването, за чието развитие е допринесло висшето учебно заведение в югозападната ни съседка.

Деканът на Художествената академия в град Щип Петър Намичиев и проф. Слободан Милошески и проф. Йордан Ефремов представиха пред камерата на БНТ целите на изложбата и как тя може да спомогне за сближаването на младите творци от България и Северна Македония.

Автор: Николай Кръстев

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад