Израел и "Хамас" - следващите етапи на конфликта. Коментар на Йордан Божилов и Валери Тодоров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Израел явно тече подготовка за сухопътната операция. Очевидно има разногласие между премиера и армейското командване кога и как да се осъществи тя. Съществува тезата, че ако сега бъде спрян огънят и се търси примирие, това ще даде възможност на "Хамас" да се окопити и да предприеме нови атаки, коментира в "Денят започва с Георги Любенов" журналистът Валери Тодоров.

По думите на бившия заместник-министър на отбраната Йордан Божилов много е важно да се види дали в конфликта между Израел и "Хамас" ще се включат други страни - дали ще бъдат държави или организации от типа на "Хизбула", "Исламски джихад" и т.н., защото подобни действия ще доведат до по-голяма ожесточеност. Трябва да се следи и политиката на САЩ - дали ще имат решимостта и възможността да оказват подкрепа и на Израел, и на Украйна. Важна е и позицията на ЕС по отношение на двете войни.

Валери Тодоров отбеляза, че съществува риск от очертаването на самостоятелен ислямски полюс, който започва да вижда Израел и САЩ като врагове. Ако конфликтът ескалира, той ще се развие в посока антиизраелски нагласи, но впоследствие може да се развие и като антиамериканска линия. Съществува вероятност да се образува източна ос - Русия, Иран, Китай. Големият въпрос е какво поведение ще избере Иран и как ще реагира Русия.

Той акцентира още, че вече има дефицит на оръжие и на боеприпаси, което е много опасна тенденция.

Според Йордан Божилов рисковете за Европа са свързани с това как ще се развие този конфликт. Той изрази мнение, че "Хамас" са постигнали своята цел, а именно ответната реакция на Израел. Това им дава възможност да обединят арабските държави срещу Израел.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад