Изводите от изборите - анализ на експертите Тихомир Безлов и Калин Славов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията определи предизборната кампания като най-активната от 20 години.

„Когато излязат окончателните данни, трябва да се види по т.нар. рискови секции как се е развил вотът, как е гласувано, има ли големи аномалии, които показват, че има купен или контролиран вот“, поясни той.

„Имаше оживление, имаше очаквания, имаше и доста сериозна активност на МВР в дните преди изборите. Работата по ограничаване на купуването на гласове и контролирания вот трябва да бъде изнесена в периода преди изборите“, каза Калин Славов от „Прозрачност без граници“.

Според него е рано да се каже, че машините са панацея срещу купения и контролиран вот.

„Рано е да се каже, че сме намерили панацея в лицето на машините. Купуването на гласове става по секции, по компактни населени места. Тогава не контролирате човек по човек как е извършено гласуването, а контролирате тази малка затворена общност как е гласувала. Организационен е моментът, който може да ни помогне да преодолеем този недостатък – т.нар. преброителни центрове. Докато броим секция по секция, ще се знае коя общност как е гласувала и съответно купуващите гласове знаят дали тя е изпълнила като общност своето задължение. Преброителните центрове дават възможност да размием гласуването секция по секция, броят се няколко секции в един преброителен център и се губи връзката между възлагане на гласуване и изпълняване на задължението“, обясни Славов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад