Джон О. Бренън за сложгните решения в голямата политика

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За сложните решения в голямата политика и личните дилеми, които носи властта, разказва в автобиографията си, Джон О.Бренън, бивш директор на ЦРУ и съветник на президента Барак Обама. В специално интервю за "Светът и ние" Бренан споделя някои морални дилеми и ключови политически решения, от които е бил част. Това е втората част от разговора на Евгения Атанасова с него.

Джон О. Бренън пред БНТ: За професията на разузнавач и пътя до директор на ЦРУ

Вие бяхте сред ключовите фигури, когато на новоизбрания президент Тръмп беше представен доклада за вмешателство на Русия в изборите и досието "Стийл". Защо Путин би искал Тръмп да бъде президент и убеден ли сте, че е имало такова вмешателство? Смятате ли, че такава намеса е заплаха и в бъдеще, на следващи избори, например?

- Самият Путин призна - че Доналд Тръмп нямаше реално опит в международните въпроси и не беше запознат, не познаваше историята на САЩ и ролята на САЩ на международната сцена. Смятам, че Доналд Тръмп, като бизнесмен, беше свикнал да преговаря. Изглежда, че той беше оставил впечатление у Путин, че може да преговаря с Доналд Тръмп и че не трябва да се тревожи, че американските ценности стоят зад политиките на Доналд Тръмп. Мисля, че е важно за САЩ и за другите демократични правителства, да бъдат много внимателни по отношение на възможностите по време на избори други държави, групи или отделни лица да се опитат да използват, да манипулират изборите, така че да осигурят избирането на хора, които в противен случай не биха получили вота на гражданите.

Вие създадохте профил в Туитър, за да критикувате открито президента Тръмп. Защо мислите, че толкова много американци бяха привлечени от него?

- Мисля, че Доналд Тръмп имаше много богат опит в това да действа публично. Той беше познат от телевизията, има силна харизма. Но в същото време смятам, че той използва страховете и притесненията на много американци, които са притеснени от тяхното икономическо положение или състоянието на държавата. И за съжаление смятам, че - както правят повечето демагози - той се възползва от тези страхове и се опита да си гарантира, че те ще го последват, където и да отиде той. Още веднъж, смятам, че изборът на Доналд Тръмп е една много нещастна глава от историята на САЩ.

Пишете, че имате репутацията на човек, който може да обиди всекиго. Сега вие критикувате президента Байдън за някои външнополитически ходове, въпреки че пишете добри думи за него докато е вицепрезидент. Трябва ли САЩ да бъдат в по-ангажирани в международни въпроси, като ситуацията между Израел и Палестина, например?

- Смятам, че САЩ, които са имали изключително добра съдба с оглед на голямата си територия и с природните богатства, с които разполагат, имат изключителни отговорности на глобалната сцена. САЩ са най-мощната държава - икономически, военно, политически и затова този огромен капацитет трябва да се използва, за да се подпомагат интересите и перспективите за мир и стабилност по света. Така, че смятам, че САЩ трябва да играят активна роля, не като налагат със сила в чужбина взети от нас решения, но като се ангажират с тези проблеми, включително между Израел и Палестина.

Смятате ли, че САЩ трябваше да остане в Афганистан по-дълго? И изобщо - трябва ли САЩ да бъдат световен пазител днес?

- За мен беше много разочароващо да видя как приключиха двадесет години труд и усилия от наша страна в Афганистан. И сега, когато талибаните поеха контрол, виждаме някои наистина отвратителни действия, извършвани от талибаните срещу граждани на Афганистан. Не вярвам, че САЩ трябва да бъде световен пазител, но вярвам, че САЩ може да бъде сила на доброто и да използва мощта си - политическа, икономическа и дори военна - когато това е необходимо. Не трябва обаче да се опитваме да се намесваме в политиката и делата на други държави, когато това не е поискано.

Подзаглавието на книгата Ви е "Моята битка с враговете на Америка, у дома и в чужбина". Кой е най-големият враг у дома?

- Мисля, че за съжаление тази страна сега е разделена между силите отдясно и силите отляво, консервативни и прогресивни. Смятам, че републиканци и демократи са вкопчени много силно в ожесточени схватки и битки. Мисля, че разделението е една от най-големите вътрешни заплахи за нас. Но също така вярвам, че САЩ, гражданите на Америка трябва да се запознаят много по-задълбочено със събитията по света. Те трябва да разберат ролята на Америка в света. Мисля, че има много американци, които вярват, че САЩ може да съществуват сами за себе си и да игнорират останалия свят. Точно сега живеем в едно глобално общество и този свят е до голяма степен взаимосвързан. Така че за мен разделението и невежеството в САЩ са това, което представлява най-голяма вътрешна заплаха за нас.

Чувствате ли се особено горд с предотвратяването на конкретна трагедия с методите на разузнаването?

- Мисля, както и Вие можете да си представите, ЦРУ има участие в много на брой изключително деликатни, секретни, класифицирани мероприятия. По време на моята кариера имах възможността да наблюдавам как ЦРУ помогна за предотвратяването на атаки, например след атаката от 11 септември Ал Кайда се готвеше да проведе втора и трета вълна на атаки, които щяха да бъдат още по-разрушителни. ЦРУ, работейки в тясно сътрудничество с американски партньори, както и с международни партньори, успя да разкрие тези планове на Ал Кайда и да ги осуети преди да могат да бъдат осъществени.

В хода на работата си, някога имал ли сте контакт с българска разузнавателна служба?

- О, да. За кратко. Пътувах до София през 2012 г. Беше около седмица след бомбения атентат в Бургас, когато бяха убити петима граждани на Израел и един българин в резултат на терористичен акт от страна на Хизбула. По това време бях почти постоянно в контакт с българските служби. Много от хората, работещи в разузнавателните служби и службите за сигурност на България, се отличават с изключителен професионализъм и високи качества. За съжаление, смятам, че на моменти са се намесвали политика и корупция в практиките на българските разузнавателни служби и служби за сигурност, които, за съжаление, понякога са подкопавали тяхната ефективност.

Г-н Бренан, ако трябваше да започнете отначало, бихте ли се опитали да станете Папа, както някога мечтаехте или отново бихте станал шпионин?

- Служих в ЦРУ, както и в Белия дом и бях много горд с публичната си служба в правителството на САЩ. Да, когато бях млад, исках да бъда първия американски папа. Ако не бях избрал ЦРУ, не знам какво щях да направя. Може би щях да стана дипломат или да се заема с научна дейност. Опитвам се да не гледам назад и да казвам: "Какво щеше да стане, ако…" В този момент прекарвам много време със студенти в САЩ и се опитвам да говоря с тях за реалностите в службата за националната сигурност към правителството на САЩ.

Г-н Бренан, много Ви благодаря за времето, което отделихте и това интервю с Вас. Бих желала само да добавя, че книгата Ви е наистина много интересна и дава много задълбочено разбиране за определени международни отношения, решения, за които нямахме идея.

- Много Ви благодаря, Евгения, за тази възможност да говоря с Вас и пред българския народ. Изпращам най-добрите си пожелания и празнични поздрави на всички мъже, жени и деца на България и се надявам да имате щастливи, безопасни и здрави празници. Най-добри пожелания от мен!

Автор: Евгения Атанасова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад