К. Чапкънова, ВСС: Нямат основание критиките, че главният прокурор не е достатъчно ангажиран с корупционни дела

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Промените в районните прокуратури са в напреднал стадий, целят оптимизация на дейността. Основна цел на реформата е да се изравни натовареността на районните проукратури. Това обясни Калина Чапкънова, говорител на Прокурорската колегия на ВСС, която гостува в "Още от деня". Тя допълни, че оптимизирането на работата на прокуратурата се изразява в намаляване на броя на районните прокуратури в страната, с изключение на тези в София. Така, според нея, ще се ускорят някои досъдебни производства, които са се забавяли поради изключителна заетост на някои от прокуратурите по места.

Относно коментираната в обществото тема за единствената кандидатура в предстоящия избор за попълване на проурорската квота в състава на ВВС Чапкънова заяви, че наличието само на една единствена кандидатура е в съгласие със законовите изисквания. Тя обясни процедурата и изрази увереност, че Евгени Иванов ще бъде избран, тъй като е представил изключително съдържателна концепция и е отговорил изчерпателно на всички зададени му въпроси.

В отговор на критиките от протестиращите, че прокуратурата се занимава с дребни битови дела, без да проявява усърдие към сериозните случаи, свързани с корупция, Калина Чапкънова заяви: такива твърдения нямат основателни мотиви.