Как квотите в обществените медии ще популяризират българската музика?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Предложението поне 50% от музиката по БНТ и БНР да бъде българска, предизвика полярни реакции. И представители на музикалната индустрия, и общественици не се обединяват около ефекта предложение. То бе одобрено на заседание на културната комисия н Народното събрание, но тепърва предстои законовите текстове да бъдат конкретизирани и да бъдат гласувани.

В студиото на "Денят започва" темата коментираха народната певица Ива Костадинова, Виолета Гюлмезова от дует "Шик" и депутатът Цвета Галунова от "Възраждане".

"Според последните статистики на "Музикаутор" и отчета им за 2021 г. само 11% от средствата, разпределени за авторски права, отиват за български репертоар - 89% изтичат в чужбина. Искаме да подкрепим българската култура с това предложение, защото смятаме че българските творци имат нужда от подкрепя и че тяхното творчество трябва да намира израз в национален ефир, заяви Цвета Галунова.

Дали една песен е хубава или лоша се определя от публиката, а не от властимащите, заяви Виолета Гюлмезова.

"На въпросната културна комисия просто се стигна до едни грозни приказки, като определения за нас, по-възрастното поколение и певците, които сме от години на сцената и това нещо трябва да спре. Имаме златни хитове - звезди, които са наложили толкова песни, които цяла България пее - къде са тези песни?", попита тя.

Най-голяма нужда от изява имат българските поп и фолклор, каза от своя страна Ива Костадинова

"Смятам че трябва да се даде поле за изява на фолклорните песни, има изключително много хора, които посягат към него и това трябва да се види от всички. Когато аз и сестра ми започнахме през 2013 г., нямаше такъв наплив от млади артисти, които искат да популяризират народната ни музика. А тя е нещо, което трябва да съхраняваме и смятам, че националните медии трябва да ни подкрепят в това", допълни тя.

Вижте какво още казаха трите във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад