Войната в Украйна: разкази от Арциз

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Арциз е град в Одеска област, южна Украйна. Още в първите дни на войната в града отекват експлозии. На 8 май, след силна ракетна атака срещу Арциз, е засегнат трафопостът на града. След това седмица градът е без електричество и вода. Диана, която живее със семейството си, разказва как живеят в такива условия.

"Много се уплашихме. Ударите бяха силни. Бяха на километър от дома ми. Чуваха се много силно, започнаха някъде към 7 сутринта. Телефоните ни не бяха заредени, защото нямахме ток. Нямахме връзка със света. Не знаехме къде падат ракетите. Целият град беше без ток. За нас 8 май беше като апокалипсис. Нито можеше да си сготвиш, нито да се свържеш с някого, не разбираш какво става", сподели тя.

БНТ: Как се справихте? Как си готвихте храна? Как помогаше градската администрация?

Диана Михайлова: Ние обиколихме всички бензиностанции. Отникъде не можехме да заредим бутилките с газ, за да си приготвим храна. А на 9 май беше въведен комендантски час. В нашия град няма активни военни действия, всичко е спокойно. Но това влияе психологически и морално на хората в града. Хората станаха по-обединени, помагат си. Едни носят продукти, други ходят до съседите и им помагат с каквото могат - едните носят месо, другите им дават газов котлон, за да го приготвят. Адаптират се.

БНТ: Какво сега работи в града?

Диана Михайлова: Аптеките и болниците работят, инфраструктурните обекти също, практически всичко работи, пазарите също. Имаше проблеми с банкоматите, но сега всичко е наред.

БНТ: Планирате да се оставате в града или ще го напускате?

Диана Михайлова: Брат ми е ученик в 11. клас, искаме той да завърши училище, да се дипломира и ще решим какво да правим. Ние имаме български корени. Мислим да тръгнем за България. Брат ми иска да кандидатства и да учи в България. После ще решим.

При последния ракетен удар в Арциз има пострадали цивилни. От взривната вълна са повредени и много жилищни и иадминистративни сгради, както и предприятия.

"Ракетата удари на 100 метра от хлебозавода, начупи една голяма бъчва с царевица, около 5 хиляди тона. Отломки на тази бъчва попаднаха и на нашата територия. Цяло чудо е, че никой не пострада, има осколочно ранение на нашия охранник, който през това време беше на територията. Имаме повече от 50 прозореца и 10 врати, които ги издуха", обясни Алексей Куцарев - търговски директор на хлебозавода "Арциз Хлеб".

 

"След това избухна още една ракета, която прекъсна тока в града и една седмица нищо не работеще, и нашата пекарна не е изключение. Ние бяхме заложници на ситуацията и не можехме да работим. Вече възстановиха тока и сега работим както и винаги", добави той.

Енергетиците и местните служби в града за кратко време възстановяват електричеството в Арциз. Така градът се нормализира.

"Много хора днес останаха без работа и заплати, затова имат нужда от храна, продукти, пари. Ние им помагаме с каквото можем, организираме хумонитарна помощ, която ни предоставят приятелите на нашата община. Организирахме месечен запас от храна и лекарства при случай на военни атаки или окупация на града. В Арциз днес имаме 1200 преселници от други райони. И продължават да пристигат още хора, бягащи от войната. Много местни напуснаха града през първите дни на войната. Сега ситуацията е спокойна", каза Сергей Парпулански – кмет на град Арциз.

Въпреки че в града е спокойно, хората се притесняват от липсата на горива. Месните смятат, че това може да доведе до поскъпване на хляба и други основни продукти.

Вижте повече и във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад