Как опазваме културното си наследството и защо емблематична къща в София беше съборена?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Някогашната сграда на Хърватското посолство вече е в миналото. Къщата, намираща се в район "Оборище" на ул. "Велико Търново" 32, беше съборена. Защо се стигна дотук? И по-важният въпрос - как изобщо опазваме паметта на София? По темата в "Денят започва" разговаряхме с арх. Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство, и Николай Александров, кмет на район "Оборище".

По думите на Александров въпросът за опазване на старите сгради е не само на града, а национален и задължителен. От тази гледна точка е грешка, че сградата е премахната. От друга страна сградата е абсолютно законно премахната. Той подчерта, че негов подпис под решението за събарянето на къщата няма.

Николай Александров обясни, че районната администрация няма отношение към тази сграда. "Тя не е паметник на културата. Не се изисква разрешение от районната администрация за това да бъде ли премахната или да остане. Единственият подпис е на инженер от техническия отдел, който съгласува проектите за нейното премахване." Той е категоричен, че и частният интерес трябва да бъде защитен.

Според арх. Петров проблемът за обществения и частния интереси не е решен в Закона за културното наследство. "В момента няма справедливост по отношение на собствениците, които притежават недвижими културни ценности. Те не са подпомагани адекватно."

Собствениците са спазили законовата процедура, но от гледна точка на опазването на недвижимото културно наследство това е недопустимо, коментира той.

Законът изисква недвижимото културно наследство да има режими на опазване, които се изготвят в резултат на една научноизследователска работа, свързана с експертна дейност, изискваща време и пари. Формално имаме закон, но нямаме законова защита. Има липса на служители и на финансиране. За цялата страна има 10 души, които трябва да оценят 18 000 обекта, обясни арх. Петров.

Вижте разговора във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад