Как се разширява бизнес след поскъпването на производствените разходи?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как се отразява върху бизнеса шоковото поскъпване на тока, съответно и на основните суровини и стоки? Тракия е една от най-големите индустриални зони у нас. Предприятията в зоната вече обмислят варианти за нови източници на енергия, за да изместят електричеството.

Фирма "Мекалит" е една от тези, които разширяват производствата си и само през тази година са наели двойно повече служители и вече са 230 души. Казват, че инфлацията буквално е стопила последното увеличение на заплатите, което вече не се усеща.

В предприятието се произвеждат компоненти за автомобилната индустрия, както и части за водещи марки бяла техника. За последните месеци те отчитат близо 90 процента разлика в цената на мегаватчас и макар че разходите за енергия са едва 15 процента от себестойността на крайната им продукция, прогнозите са, че икономическата ефективност на компанията ще намалее

"Говорим за стотици хиляди левове, които непланирано ще трябва да дадем като разход за ток в годишен план, които естествено няма как да бъдат покрити от никакви буфери", казва управителят на предприятието Красен Кръстев.

Тези непредвидени в бизнес плана разходи ще се отразят на всички 230 служители в завода.

Вижте повече във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад