С колко ще скочи цената на хляба до края на годината

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сред очакваните отражения на по-скъпия ток е промяна в цената на хляба. Няма съмнение дали, а по-скоро кога да я очакваме. Освен това, ръстът на природния газ и тока оказва влияние и на цената на торовете, а оттам ще бъде ударено и земеделието. Ако добавим и инфлация, картинката става още по-сложна. Гост с коментар по темата в "Бизнес.БГ" беше Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите.

Ние направихме един анализ и според нас, инфлацията е 20%, обясни Кукушева. По думите й, цената на живота се е покачила във всички направления и във всички услуги.

Цената на хляба се определя от търговците - те продават. Според нашия модел на търговия, себестойността на хляба при хлебопропизводители е около 50% от цената, която плащат потребителите. Тази себестойност започна да се променя, бих казала ежечасно, обясни Кукушева.

Ние имаме забрана да правим такава статистика, но със сигурност има повишение в цената. Винаги говорим за стотинки, изразяващи се в едноцифрено число, допълни Кукушева.

Как се движи цената на пшеницата към момента - вижте целия разговор във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад