Как ще гласуваме на изборите? Разясненията на ЦИК

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как ще гласуваме на изборите 2 в 1? За зрителите на "Още от деня" разяснения даде Росица Матева, зам.-председател нa Централната избирателна комисия. 

"Ще гласуваме на една машина за двата вида избори, като ЦИК прецени, че избирателят ще има възможността да избира дали да гласува и в двата избора или само в единия от двата", поясни Росица Матева.

Три са опциите, от които можем да избираме да гласуваме: 1. - за президент и вицепрезидент и народни представители; 2. - за президент и вицепрезидент: 3. - за народни представители.

След избора се визуализира втора страница, на която отново ще бъде попитаn избирателят дали това е неговият избор и ще се изписва в кои избори е избрал да гласува, той трябва да потвърди избора си.  Ако е избрал да гласува за двата избора, след това се визуализира изборът за президент и вицепрезидент, където той трябва да направи своя избор, след това ще има син бутон долу вдясно към избори за Народно събрание (НС), натиска този бутон, прави избора си от бюлетината за народни представители и едва след това има бутон преглед. Когато натисне бутона "преглед", ще вижда двата избора, които е направил, и ако иска да промени избора си, ще има бутон обратно, но ще се върне отново към бюлетината за президент и вицепрезидент - ако там не иска да променя избора си, трябва да го потвърди, след това отново към НС, отново преглед на избора и ако това е неговият избор, натиска бутон "главуване". След натискане на бутона "гласуване" се разпечатват две разписки  една след друга, така че е много важно избирателят да изчака звуковия сигнал и тогава да вземе разписките. 

Ако е активирано гласуването с карта, но избирателят не натиска нищо на екраните, времето е 3 минути, а не както на предишните избори 5 минути. Това е достатъчно време, ако избирателят нищо не прави, избирателната комисия да го попита има ли нужда от съдействие и какво го затруднява, за да му помогне.  

Росица Матева посочи, че около минута и половина ще отнеме гласуването нa избирател, ако не се връща много пъти назад.

Какво още обясни зам.-председателят на ЦИК за предстоящото машинно гласуване - вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад