Васил Велев: Смятаме, че може и трябва незабавно да бъдат компенсирани потребителите на електроенергия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Призоваваме пътностроителните фирми и правителството да проведат по-задълбочен диалог. Браншът се представлява от браншовата си организация и всички опити да се водят преговори не чрез легитимно излъчената структура, а чрез отделни компании, всъщност е подриване на социалното партньорство, социалния диалог у нас, така коментира в "Още от деня" протеста на пътностроителните фирми председателят на АИКБ Васил Велев.

Трябва най-напред принципно да се поставя въпросът, да се определят правилата кога и как държавата ще се разплати за извършена работа и чак след това, ако е необходимо нещо да се предоговори, това да се направи персонално, уточни Велев и допълни, че отказът от разговор с легитимната национално представена браншова структура, за АИКБ е напълно недопустим.

Велев коментира и цената на тока, като отбеляза, че в днешния ден сме рекордьори. "Цената днес достигна 211 евро за мегаватчас, като в светлата част на деня цените бяха над 500 лева за мегаватчас."

По думите му предприетата от правителството мярка АЕЦ "Козлодуй" да извади на борсата по-малки пакети ток, които да бъдат продадени на повече фирми, за да да се ограничи спекулата на пазара, е в основата на повишението на цените.

"Ние предупредихме, че точно така ще се случи. Около 30 търговци и 7 предприятия купиха количества на борсата. 7 предприятия купиха около 1/5 от потреблението си. Другите 4/5 ги купуват отново на пазара ден напред, но вече на много по-високи цени. А повече от половината от общото количество беше изнесено в чужбина и няколко души спечелиха няколко десетки милиона за един ден за сметка на АЕЦ "Козлодуй", подчерта той.

Велев призова за незабавни мерки в подкрепа на потребителите. Механизъм може и трябва да се намери, категоричен е той. "Днес решихме, че Асоциацията ще участва в общонационален протест на социалните партньори срещу екстремните цени на електроенергията. Протестът ще бъде на 19 октомври пред Министерски съвет", съобщи той.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад