Как ще продължи учебната година?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Това, което е ново, е заповедта отпреди два дни, която позволява ученици от 5 до 12 клас да се върнат в клас, но при условия. Едните условия са за тези, които имат зелен сертификат, вторите са ако има допълнителни тестове, каквито до днес няма и третото е в частните училища, които могат да си закупят тестове. Това каза министърът на образованието Николай Денков.

На 28 октомври бяха затворени училищата. На 3 ноември бяха отворени с тестване за учениците от 1-ви до 4-ти клас и сега това става за учениците от 5-и до 12-и клас. Тези граници са свързани с начина на структуриране на образованието. Има различни възможности. В областите със заболяемост под 2150 на 100 000 учениците могат да учат присъствено без ограничения, а в тези с от 250 до 500 на 100 000 – ротационно. В София още сме далеч от границата 250 на 100 000“, заяви Денков.

„Когато учениците са в дистанционно обучение, те все пак се обучават. Моята борба беше да се въведат тестовете в училище, сега борбата е да осигурим това присъствено обучение с тестване. Има рамка, наложена от здравните власти, и тя не зависи от мен. Има обективни обстоятелства – колко е заболяемостта и колко тестове има в училищата. Защо сме на само 7% ваксинирани ученици от 12 години нагоре. Това се прави, за да бъдат децата здрави и да се чувстват безопасно в друга среда. Не е редно да прехвърляме всички проблеми върху МОН или Министерство на здравеопазването. Крайно време е да си дадем сметка, че не се справяме с тази епидемия, защото не приемаме медицинските препоръки, които се използват в развития свят“, добави той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад