Проф. Радостина Александрова: Знаем малко за новия вариант COVID-19, няма повод за паника

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новият вариант COVID-19 веднага прикова вниманието на учените с необичайно високия брой мутации в S-белтъка - това е шипчето, с което вирусът се свързва с клетката, за да я инфектира, и срещу което реагира имунната ни система с изработване на неутрализиращи антитела. Това каза в “Денят започва” вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова и допълни, че засега новият вариант е доказан официално в три държави - Южна Африка, Ботсвана и Хонконг.

“Мутациите са 32 и затова медиите бързо го нарекоха супервирус. Дали е супервирус предстои да разберем, но за сравнение Делта вариантът, който в момента доминира в целия свят, има само 16 мутации там”, отбеляза тя.

 

По думите ѝ мутациите могат да помагат на вируса да бяга от имунния отговор, но е възможно и да му пречат да се свърза с клетката.

“Все още не знаем за какво точно става дума. Ще кажа само, че и Бета и Гама вариантът имат мутации, които помагат да се бяга от имунния отговор, но те не успяха да се разпространят. Така че нека изчакаме спокойно и без излишна паника”, призова вирусологът.

Тя отбеляза, че е важно ваксинирането да стане в широк мащаб и много кратък срок и призова стриктно да спазваме всички противоепидемични мерки.

Какво още каза тя вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад