Как учени създадоха модел на ембрион

Предаване: 100% будни, 11.10.2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Учени разработиха структури, подобни на човешкия ембрион, без сперматозоид или яйцеклетка. Постижението дава нова надежда за изследването на спонтанни аборти и вродени малформации, но и повдига редица етични въпроси. 

Изследователите са от Научния институт Вайцман в Израел, а техният опит е публикуван в списание „Нейчър“. Подбробно е описано създаването на модел на ембрион от човешки ембрионални стволови клетки. Учените уверяват, че тяхната работа се различава от предишните по темата, защото използват клетки, модифицирани химически, а не генетично. Като реакция експертите по клетъчна биология се обединиха около мнението, че моделите на човешки ембриони стават все по-усъвършенствани и се доближават до това, което може да се случи по време на нормалното развитие. 

Раждат се два въпроса – как е възможна тази работа и това означава ли, че в бъдещето хората няма да се появяват на този свят по обичайния начин. Това искаме да разберем от микробиолога Явор Денчев, който ще хвърли светлина по темата.

Вижте разговора във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад