Учени създадоха синтетичен модел на ембрион – какво следва?

Предаване: 100% будни, 11.10.2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Правилно ли е да се казва, че създаването на синтетични ембриони е пробив в науката? Мненията на експертите се разминават. Някои са въздържани в оценките си. Все повече се говори за дизайнерски бебета, генно инженерство, изкуствени хора. Иновациите в медицината обаче винаги са водели до противоречиви коментари. 

Припомняме си истерията около ин витро оплождането. На 25 юли 1978 г. в болница в британския град Олдъм се ражда Луиз Браун – първото в света бебе, заченато по иновативния за времето си метод. Почти десет години по-късно технологията навлиза и в България. Критиката идва отвсякъде – политици, психолози и религиозни лидери, но е факт, че ин витро процедурата е помогнала за раждането на милиони бебета по света. 

За синтетични ембриони се говори от 2016-та година насам. Различни институти по цял свят развиват проекти на базата на такива изследвания. Идеята е, че чрез смесване на различни клетки да се създаде зародиш без нуждата на сперматозоид и яйцеклетка. Науката върви напред в този аспект и големите резултати са факт. Въпросът е дали отново ще бъдем критични, но след това ще възприемем възпроизвеждането за нормално или този път етичната ни граница няма да може да се пречупи. Оправдани ли са резервите на много учени по отношение създаването на синтетични ембриони? 

По темата разговаряме с проф. Радостина Александрова, биолог–вирусолог, морфолог и биохимик, която работи в Института по експериментална морфология, патология и антропология при БАН. Вижте целия разговор.  
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад