Как войната в Украйна се отразява на Молдова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Войната в Украйна и агресивната политика на Русия създават в Молдова тревоги по отношение на сигурността на страната. Вчера "Уиз Еър" обяви, че спира полетите до Кишинев. А наскоро президентът Мия Санду назначи нов премиер на Молдова и предупреди, че Русия се опитва да дестабилизира страната.

Още по темата в интервюто на Йоана Левиева-Сойър с анализатора Станислав Секриеру.

Молдова има ново правителство. Стабилно ли е то? Каква е неговата програма? Ще се придържа ли към проевропейската ориентация, която имаше предишното правителство?

- Правителството е стабилно, тъй като управляващата партия има мнозинство в парламента. За това можахме да съставим това правителство след минимални кадрови промени. По въпроса дали ще поддържа курса или не, отговорът ми отново е свързан с управляващата партия, която е проевропейска. Това правителство определено ще запази досегашния курс. Вероятно акцентите леко ще се променят, като очаквам фокусът в по-голяма степен ще бъде върху сигурността. Но в същото време ще се опитаме да ускорим изпълнението на реформите и да започнем разговорите за присъединяване. Това е амбициозно за тази година.

Чухме от молдовските лидери за руски план за дестабилизация на страната. Какво се знае за това публично и притеснено ли е обществото в Молдова?

- Не знам подробности за плана. Онова, което знаем е, че през последната година Русия се опитва да дестабилизира ситуацията в Молдова. Това се случва като спира доставките на газ, намалява ги значително. Също така, въвежда ембарго върху продуктите, изнасяни от молдовските селско-стопански производители в Руската федерация. Финансира и политически партии, които организират платени протести. Можете да видите, че Русия е използвала вече богат инструментариум, за да дестабилизира Молдова. Така че за молдовското правителство това не е нещо ново. Може би тази информация е оповестена публично информация, тъй като Русия се е опитвала да планира да направи нещо по-сериозно и е имало опити това да бъде предотвратено, за да стане ясно, че властите знаят какво се случва, какво подготвя Русия.

До този момент обаче това правителство е било доста бързо. Има много добра координация и с украинското правителство в обмена на информация. Досега са били доста успешни при предотвратяването на постъпващи заплахи от Руската федерация.

Страхува ли се Молдова, че е възможна инвазия и срещу нея? И каква подкрепа от Запада се надявате да получите и Ви е нужна?

- Мисля, че най-опасната ситуация беше през миналата пролет. Тогава руските войници напреднаха в южна Украйна. Очакванията бяха те да стигнат много бързо в Одеса, а от Одеса до Молдова са само 60 километра. Мисля, че тази заплаха е избледняла. Голям принос за това има украинската защита на собствената ѝ територия. Не може да се изключи изцяло възможността Русия да настъпи в Молдова. Но мисля, че в този момент шансовете са по-малки в сравнение с миналата пролет.

А какво ще кажете за Приднестровието? Очаква ли Молдова някаква ескалация там?

- Приднестровието е район, който много разчита на износа за европейския пазар. Той е силно комерсиализиран и има интерес от запазване на статуквото. Интересът на Молдова, докато продължава войната в Украйна - е да поддържа спокойствие и мир в района. Миналата година имаше 4 експлозии. Не беше ясно установено кой стои зад тях, от това, което видяхме в общественото пространство и реакциите на сепаратистки органи. Но ние се опитахме да стабилизираме ситуацията.

Какво е положението като цяло в страната Ви днес? Какво въздействие оказаха войната, бежанците? Как се справя икономиката?

- Икономиката не се справя много добре. На първо място, защото Одеса беше основен пункт за внос за Молдова. Тя се намира наблизо, затова е евтино и бързо решение. В резултат от блокадата на Одеса, Молдова трябваше да преразгледа, или търговците трябваше да преразгледат логистиката, което направи вноса по-скъп и го удължи, така че времето за това стана повече от 1 или 2 седмици.

На второ място са нарастващите цени на европейския пазар, които отчасти също са резултат от стореното от Русия, тъй като повишиха сметките за електричество и за газ. Това по естествена начин повиши инфлацията - мисля, че над близо 30 %.

Що се отнася до кризата с бежанците, мисля, че в началото тя оказваше огромен натиск върху бюджета на Молдова, защото трябваше да се заделят средства за управление на бежанския поток. Някои от бежанците останаха в Молдова - около 100 000. Други просто минаха през Молдова - повече от 900 000 души. В същото време се намесиха международни организации и ЕС, които помогнаха за справяне с тази тежест. Този проблем беше някак си управляван много по-добре.

Като цяло няма ръст на молдовската икономика. И отчасти поради тази причина новото правителство ще се опитва да рестартира икономическия растеж.

Колко често чувате и виждате войната, която се води до вас?

- На първо място молдовците, живеещи близо до Одеса или в тази част на страната, биха могли да чуят експлозиите. Така че несъмнено, ние молдовците, чувахме когато руските ракети поразяват цели в Одеса или в района на Одеса.

На второ място, чухме разказите на бежанците, те споделяха своите истории. Например, тези дни в Кишинев има експозиции, посветени на Украйна, на украинските бойци и на украинските бежанци. Хората могат да отидат в музея и сами да видят снимки, драматични кадри от Украйна.

На трето място, отново във връзка с бежанците, хората общуват с тях редовно - в обществения транспорт, в училище, защото някои от тях ходят на училище, а също и като се четат новините, защото ако се загледате в заглавията на новините, може би над 50% са посветени на случващото се в Украйна. Така че не можете да я избегнете. Тя е навсякъде около вас.

В тази сложна ситуация какво ще кажете за надеждите ви за интеграция в ЕС, може би присъединяване към ЕС един ден? Продължавате ли с реформите и каква времева рамка е възможна според Вас?

- Миналата година никой не очакваше Молдова да получи статут на кандидат. Никой не мечтаеше за тази възможност. Така че фактът, че Молдова получи статут на кандидат е вече голямо постижение и скок напред за страната.

На второ място, има амбициозна програма за изпълнение на реформи, за да бъде получена положителна оценка от Европейската комисия по-късно тази година, някъде през есента. И въз основа на тази оценка, да се постигне - както казах - една амбициозна цел - да бъдат започнати разговори за присъединяване. Но политиците никога не са линейни, реформите не са линейни. Може да има успехи и провали. Мисля, че молдовското правителство се опитва да изпълнява реформи и да постига цели. Но човек не може да е сигурен как ще се получат нещата. Накрая решението ще бъде и политическо. Може би Молдова ще осъществи реформите и ще бъде в ръцете на Брюксел да постигне консенсус дали са осъществени реформите. Така че това е съчетание от реформи, но и политика.

Хората в Молдова, както и тези в Украйна, са много издръжливи хора. Те трябваше да минат през колапс на една империя, която остави много от тях без икономики и достъп до пазара. Те изгубиха натрупаното преди това от тях богатство. 90-те не бяха никак лесни. През 90-те трябваше да се оцелява понякога без електричество или топла вода. Някои хора отидоха в чужбина, за да спечелят пари и да помогнат на децата си да получат образование. Така че те изтърпяха много, много неща през последните 30 години. Мисля, че гражданите на Молдова са изпълнени с надежда, защото в противен случай не биха се стремили да имат хубав живот, да си построят дом и да имат семейство и да бъдат заобиколени от внуци.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад