Каква е процедурата за сформиране на служебен кабинет?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"В рамките на един ден, най-късно в петък, би трябвало парламентът да бъде разпуснат с указ на Президента на републиката, ще бъде насрочен нов предсрочен избор в двумесечен срок, най-вероятно ще бъде 11 юли и ще бъде назначено служебно правителство. Президентът трябва да назначи и нова Централна избирателна комисия, съобразно измененията в Изборния кодекс", заяви проф. Пламен Киров, бивш Конституционен съдия в студиото на "Денят започва".

"Ако и следващият парламент не може да излъчи в три опита парламентарно правителство и се повтори всичко това, което се разиграва, президентът трябва да назначи ново служебно правителство, то може да бъде в същия състав, но няма как това служебно правителство да действа с хоризонт до Нова година", обясни проф. Киров.

Той уточни още, че служебното правитлество не можа да прави онова, за което е необходимо да има действащ парламент. "Не може да внесе законопроект за актуализация на бюджета, не може да тегли заеми, тоест всички онези действи, които са свързани със санкции  от страна на парламента."

Проф. Киров уточни, че служебното правителство може да прави ревизия на предишното правителство, защото това са правомощия на всяка изпълнителна власт.

Относно състава на ЦИК проф. Киров обясни: "Президентът може да изрази възражения на кандидатурите на партиите, той не е обвързан с кандидатурите, но може да върне една кандидатура и да иска да бъде представена друга по-подходяща от същия политически субект. Прави впечатления в предложенията за членове на ЦИК на БСП, че сред лицата няма юристи, предлагат се трима души, от които нито един не е юрист".

 

Целият разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад