Само български туристи в Еленския балкан по Великден

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В празничните дни Велико Търново и възрожденският град Елена бяха сред най-предпочитаните туристически дестинации у нас. Оказва се обаче заради COVID пандемията хотелиери и ресторантьори посрещаха основно български туристи. Тази година много от хората са решили да слеят почивните дни, заради което масово ще останат в хотелите и къщите за гости повече от седмица.

Занаятчиите на Самоводската чаршия  са щастливи за щастливи заради оживлението, което не се  случвало от началото на COVID пандемията.

Петър Стойчев – дърводелец разказва: "Спират се, радват се, дечицата се радват. Някои купуват, въобще добре е така. Българите винаги са харесвали ръчната работа и истинския материал."

Миглена Чаталова е тъкач, тя също е щастлива от това, че има туристи в района. „Като цяло поне има живот, а ако правим сравнение с миналата година, направо си е претъпкано. Бавно и постепенно животът продължава, по съвсем друг начин, но това е промяната."

Сега масово туристите са българи от всички краища на страната, а чужденците са в пъти по-малко спрямо друга година.

Живописната природа и възрожденският дух и тази година са причина много хора да посрещнат празниците в Еленския балкан.

Къщите за гости и семейните хотели в региона са заети, но тази година масово резервациите за почивните дни били в последният момент.

Никола Николов – хотелиер коментира: „Тази година след като отпуснаха мерките, туристите се завърнаха за сметка на миналата година, когато всичко беше затворени тотално. Основно туристите, които се завърнаха се завърнаха по селата, в малките туристически обекти, семейства, групички по 10 – 12 човека, беше пълно."

Елена Добрева от Туристически информационен център в град Елена казва, че в околията и в града им около 200 регистрирани къщи за гости, а капацитетът им е бил напълно зает.
Информацията на властите, че третата вълна на COVID – 19 отшумява, но въпреки това в хотелите и заведенията спазват всички мерки.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад