Каква е ситуацията в Одеса - пред БНТ разказва говорителят на Одеската военна администрация

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Започва трети месец от началото на руската инвазия в Украйна. Най-напрегната е обстановката в източната и южната част на страната.

Преди Великденските празници ракетни удари имаше и в района на Одеса, който до скоро беше един от по-спокойните региони на страната. Каква е ситуацията там и как жителите на Одеса се справят с трудностите, пред БНТ разказа Сергей Братчук, говорител на Одеската военна администрация. С него разговаря Мария Плачкова.

БНТ: Каква е ситуацията в момента в Одеса и региона?

Що се отнася до Одеса и Одеска област, ситуацията в момента е под контрол. Въпреки че се чуват взривове, сега няма въздушни удари. Обстрел имаше миналата седмица, от временно окупираната територия на Крим, от руските военни и т. нар. брегова охрана. Украинската армия успя да свали 7 самолета и да унищожи 2 кораба, единият от които е флагманът на Черноморския флот на Руската федерация, крайцерът Москва, който потъна. С общите усилия на нашите войници на въоръжените сили на Украйна удържаме позициите си. Успяхме да свалим 10-12 дрона, може и да се окажат повече на брой. Това показва сметката ни до момента.

БНТ: Сега някои хора от чужбина започнаха да се връщат в Украйна, дали тази тенденция се наблюдава в Одеска област?

Войната продължава и няма да свърши днес или утре, както бихме искали. Въпросът за връщането в Одеса в региона е въпрос на личен избор на хората. Днес се завръщат онези хора, които разбират от икономика и искат да възродят бизнеса си, който страда от началото на войната и градът оживя. Спомняме си предвоенните времена, когато имаше задръствания, днес също започнаха да се появяват повече коли, улиците станаха по- оживени, слава Богу работят кафенета, комуналната структура на града, която не спря нито за миг, градският транспорт също работи. Децата все още учат дистанционно.

БНТ: Имате ли всичко необходимо в магазините и аптеките? Какво липсва? От какво имат нужда хората най-много?

В Одеса има всичко и днес, въпреки затрудненията с някои доставки. Аптеките и хранителните магазини не са затваряли нито за час, градът е жив и всичко работи без почивка. Да, имаме комендантски час, има някои ограничения в момента, но същите аптеки и болници, цялата тази инфраструктура работи и все повече хора се връщат към нормалния живот. Ние имаме всичко. Освен това Одеска област помага и на съседни райони като Николаевска област.

БНТ: Да, видяхме тези видеоклипове, тази информация, тъй като Одеса помага на Николаев, както и че сега в Николаев няма вода.

В Николаев има вода, благодарение на Одеса и Одеска област, доставката на питейна вода е постоянна. С този проблем е ангажирана областната военна администрация, участват и доброволци, хора, които помагат, имаме и много добра логистика. Освен това от Одеска област изпращаме хранителни помощи на Николаевска област, за всеки жител на Николаев и района. Прави се всичко възможно помощта да стигне до всеки човек. Тези хранителни пакети се раздават заедно с водата и ще бъде така, докато нашите съседи не възстановят водоснабдяването на града и района.

БНТ: Има ли в Одеса и района много хора, които са се преселили временно тук, заради войната? От какво имат нужда те сега?

Що се отнася до мигрантите от източната част на страната, от Херсонска област, от Запорожие, от временно окупираните територии, тези цифри се променят. Миналата седмица имаше около 25-26 хиляди официално регистрирани, днес тази цифра достигна повече от 36 хиляди. Създадена е организация за посрещане и настаняване на хората. Когато човекът пристигне на гарата, не стои сам, а още в първите минути го поемат доброволци. Има автобуси, които извозват хората безплатно до съответните населени места на нашия регион. Регионът е голям, засега има възможност да приемаме и да заселваме хора, да осигуряваме жилища. Планираме да осигурим работни места. Например в южната част на нашия регион, първият поток беше в Измаил, Болград, Килия, Рени. Има специалисти по специалности, които никога досега не са били там, като в училища и болници например.

БНТ: На Великденските празници каква организация беше създадена, имаше ли комендантски час?

За да могат хората да празнуват Великден, се постарахме да създадем всички условия, които да предпазват хората от рискове, доколкото е възможно. Всеки имаше възможност да срещне светлината на Христовото възкресение, да отпразнува този празник преди всичко в душата си и да съхрани най-важните и ценни християнски принципи, за да извоюваме победата и дългоочаквания мир. Всички ограничения бяха съгласувани с гражданите. Най-важното е безопасността на хората.

Автор: Мария Плачкова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад