Какви са енергийните рискове заради войната в Украйна - коментар на Георги Кадиев и Валентин Николов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Европа се държи доста лицемерно - с една ръка налага санкции на Путин, с другата ръка купува газ и петрол, с което на практика финансира войната в Украйна, това каза в "Още от деня" финансовият и енергиен експерт Георги Кадиев.

Европа няма особен избор в момента, освен да стои на студено и да спре икономиката си и всъщност нито Европа може без руски газ, нито Русия може без европейски пари, допълни той.

Кадиев е категоричен, че в момента става категорично ясно, че е въпрос на национална сигурност страната ни да бъде максимално независима енергийно от всички възможни посоки.

"За мен това означава развитие на повече ВЕИ в България, на второ място повече въглища, защото са си наши в комплекса "Марица Изток" и по възможност развитие на ядрена енергетика като един от малкото високотехнологични отрасли у нас. При сегашните условия бих предпочел да се развива "Козлодуй" с американско гориво", отбеляза той.

По думите на бившия директор на БЕХ и АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов в ситуацията, в която се намираме, най-разумно е да се построи 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй". Той обясни, че ако бъде построен такъв, той ще използва гориво на „Уестингхаус", което ще осигури диверсификация. АЕЦ "Белене" може да използва само руско гориво, а зависимостта от само един доставчик е голям проблем, както виждаме сега.

Що се отнася до газа - "България може да не е направила гръцката връзка IGВ, но за сметка на това направи така, че връзките ни да са регресивни връзките - т.е. от Турция, от Гърция, от Румъния ние можем да получаваме газ", коментира Николов.

На въпрос какво следва, ако бъде наложен мораториум на доставките на руски газ и той спре, Кадиев заяви, че ако САЩ не са наложили мораториум на доставките на петрол, ще го направят тази вечер.

"Аз считам, че и Европа ще го направи такава крачка - може би на 50% ще намали изкупуването на енергоносители от Русия, може би и на 100%, защото, за да не се финансира войната, трябва да се спрат покупките на петрол. Ако това се случи, България има резерви за около три месеца на петрол, и за около максимум около месец на газ", допълни Кадиев, като отбеляза, че истинският проблем за страната ни ще се появи през есента.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад