Меглена Кунева: Членството на Русия в Съвета на Европа е прекъснато

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Русия от 26 години е член на Съвета на Европа - организация, която обхваща 47 държави и се основава на защита на човешките права, върховенството на закона и демокрацията, от две седмици членството на Русия е прекъснато, съобщи за "Още от деня" Меглена Кунева, посланик на ЕС в Съвета на Европа. 

"Това означва, че не е представена в органите на Съвета на Европа, в Комитета на министрите, в Парламентарната асамблея, не участва в мониторинговите мисии, които повечето от конвенциите имат", поясни Кунева. 

Съветът на Европа не е организация, която се занимава със сигурността, но прави всичко възможно политически да подпомогне процеса на преговори и осигуряването на хуманитарните коридори, защото това са човешки права. Следи се за тяхното спазване, прави се списък с нарушенията, които после биха могли да отидат към Международния наказателен съд. 

"Не можем да направим така, че войната да спре утре, и не можем да направим така, че да спасим човешки живот, който е застрашен. Можем да направим така, че това да не се случва повече, можем да ограничим щетите, можем да участваме в намиране на дипломатически решения", посочи посланикът на ЕС в Съвета на Европа. 

Меглена Кунева подчерта, че прекратяването правата на Руската федерация в Съвета е много сериозно предупреждение и много сериозна диагноза за случващото се в Русия. 

Какво още каза Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад