Какво казват хората с увреждания, какво чуват кандидат-депутатите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Политиците все още не успяват да припознаят хората с увреждания като електорална сила. В това са убедени от център "Независим живот", след организираната от тях дискусия с кандидат депутати. Целта им е да се ориентират в това какви са намеренията им за промени в социалния сектор, за да може да гласуват за политики, а не за политически партии.


Хората с увреждания никога не са били особено активни по време на избори. И не само защото стълбите пред училищата и пътя до там трудно се преодоляват.  А и вероятно защото не виждат повод да подкрепят политики, а не политици. Затова от център "Независим живот" решили да са активната страна и поканили политици на дискусия. Кръсти ли я "Надпревара за доверие".
 
"Целта е да разберем първо колко знаят за политиките за увреждания и какви са им намеренията. Имат ли намерения да направят нещо различно или ще ни почерпят с повече от същото. И май се оказа, че ще ни почерпят повече от същото", коментира Капка Панайотова от център "Независим живот".

"Според мен проблемът е в политиците, че не привиждат в хората с увреждания като електорат. И това се потвърди от това, което организирахме, защото от 7 партии, които поканихме, 4 се явиха, другите да не кажа че ни отсвириха", сподели Митко Димитров от център "Независим живот".

Малкото отзовали се и споделили своите намерения за социални политики, не успели докрай да убедят хората с увреждания, че са наясно със съдържанието на иначе добре оформените си платформи. Като например какво е "независим живот" за хората с увреждания и защо настоящите програми не могат да го постигнат.