Какво следва след референдума

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Министерството на външните работи презова българските граждани да се въздържат от пътуване към Руската федерация, а всички наши сънародници там да напуснат страната. Оставащите в Русия българи да проявяват повишена бдителност и да избягват места със струпване на хора, казват още от Министерството. С коментар и анализ на обстановката, създадена от войната в Украйна, гост в "Светът и ние" беше програмният директорът за Евро на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

Тя коментира, че ако т.нар. референдуми в Украйна бъдат обявени за успешни и териториите, окупирани от руската армия бъдат обявени за част от Руската Федерация, те се превръщат в своеобразна червена линия. Ако желае това Москва, може да обяви стъпването на всеки украински крак на тези територии като акт за война. Въпросът е иска ли Москва такъв тип ескалация, в която тя започва да отбранява една несъществуваща граница под фалшив претекст.

Засега няма нито една държава, с изключение може би на Северна Корея, която да заявява, че би признала тези референдуми. Дори Индия и Китай заявиха, че няма да ги признаят. Така че от международна правна точка тези действия няма да имат никакъв ефект. Тези референдуми са съшити с бели конци. Говори се за гласуване по интернет - въпреки че там няма интернет. Говори се за гласуване по пощата, въпреки че пощите не работят. Самите резултати от референдумите ще бъдат много трудно защитени, дори и при най-доброто желание от страна на Москва, смята Чернева.

Има голям дисбаланс между мотивацията от двете страни, смята още тя. От една страна украинците, които истински се бият да защитят своята родина и една руска армия, която отчасти е водена от насадена омраза, а друга част опортюнистично участваща - хора от бедни райони, набрани за пари. Те не могат да имат същата мотивация, както местните. В тила на руската армия виждаме много подривни дейности, каза Весела Чернева.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад