Каквото дойде

Изненадите се оправдват с примирението на "каквото дойде" до...пълен обрат

Държава: САЩ, Франция
Година: 2009
Времетраене: 92 минути
За продукцията

Романтична комедия

Сценарист и режисьор: Уди Алън
В ролите: Стив Антонучи, Хенри Кавил, Ивън Рейчъл Ууд, Кристин Джонсън, Лари Дейвид, Патриша Кларксън, Ед Бегли-младши и др.

ФАБУЛА

Професор в университет губи почва под краката си след банален семеен скандал. Не успява да скочи в отвъдното, затова започва живота си отначало - с уроци по шах, добро поведение и теории за живота. Най-добрата му ученичка става негова съпруга и двигател на "революционен обрат"....

ФИЛМЪТ И ИДЕЯТА

Идеята на Уди Алън за "Каквото дойде" пътувала още от 70-те години на ХХ век, но действието във филма се развива в периода 2009-2010.
В оригиналния сценарий ролята на главния герой била написана конкретно за Зиро Мостел.


Случващото се според "Каквото дойде" разкрива как се объркват представите между теорията и практиката, със заблудите за взаимна толерантност през едно кратко семейно съжителство в Ню Йорк.
Признава се, че историята във филма е поредната препратка към "Пигмалион" на Бърнард Шоу въпреки критичното авторство на Уди Алън.
"Каквото дойде" е сниман изцяло в Ню Йорк.

СЮЖЕТ

Дългогодишният нюйоркски гражданин Борис Йелников попада в непознат живот. Професор по квантова физика в Колумбийския университет, Йелников е претенциозен интелектуалец, сноб, убеден в правотата на своята гениална теория и в огромната грешка на останалия свят.

По време на една банална семейна криза, след скандал със съпругата си Джесика, Борис прави опит за самоубийство. Скача през прозореца, но е спасен от навеса. Оцелял, но окуцял, той напуска университета, развежда се и се премества в стария си апартамент в търговската част на града, където се издържа от уроци по шах за деца.

Наивна, простодушна и дълбоко религиозна, бегълката от Мисисипи - Мелъди Сент Ан Селестин, моли за кратък подслон и временно се настанява в дома на Борис. По време на този "не толкова кратък" престой атеистът Борис променя Мелъди според своите представи и вкусове, а тя, впечатлена от неговата изискана гениалност, се потапя в друг свят.

Въпреки възрастовата разлика двамата се женят и водят рутинен семеен живот до момента, в който в дома им пристига майката на Джесика - Мариета...

Животът на Йелников се обръща срещу всички правила и закони, които познава и преподава.

Златна Романова

"Да разнищим Хари"

"Могъщата Афродита"

"Проклятието на нефритения скорпион"

"Като всичко останало"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад