Калфин: След Брекзит за образование и за работа във Великобритания ще има значителни усложнения

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Великобритания вече не е член на ЕС, първото, което видяхме след Брекзит от европейските оператори на фондови пазари е, че някои от тях се преместиха обратно в ЕС и напуснаха Лондон, отбеляза в коментара си за "Светът и ние" Ивайло Калфин, бивш външен министър на България. Според него в много посоки ще се усети напускането на Обединеното кралство.

Участието на Великобритания в ЕС е било много добро за България, отбеляза Калфин. Тя е настоявала за разширяването и е помогнала много за членството ни в Съюза.

"Великобритания е страна, която по отношение на сигурността в ЕС имаше огромен прионос и в този смисъл България губи един много силен партньор", подчерта бившият външен министър.

След 48 години членство целият икономически, политически и обществен живот на Обединеното кралство е свързан с европейските правила, не изключвам да се появят някои нови области, които не са включени в споразумението, предположи Калфин.

Проблеми ще създадат напускането от Великобритания на програмата "Еразъм", студентите от страните в ЕС, които искат да учат там, ще трябва да плащат много високи такси за обучение там. Но страната запази участието си в "Хоризонт 2020" и в научните програми на ЕС, но там трябва да внася    своя принос. Има още въпросителни в колко пртограми ще участва, колко ще внася, как ще се възползвеа от резултатите.

Лондон от партньор се превръща е конкурент на ЕС. "Едно от исканията на Великобритрания беше да има собствена икономическа политика, включително по отношение на държавни помощи, както и на мита и митническа политика", припомни Ивайло Калфин.

В споразумението е предвидено при нарушаване на клаузи, ЕС да предпртиеме ответни действия. Все още е рано да се предвиди как ще се развият търговските отношения, но там ще има при всички случаи сътресения.

ЕС се договориха, че европейските граждани ще могат до 180 дни без виза в годината да пребивават във Великобритания, но няма да могат да работят.

"За да работят се иска специално разрешение, както за всяка външна за Съюза страна", поясни Калфин и съобщи, че има 220 000 българи, които са поискали да останат в островната държава и да им бъдат дадени работни визи.

"За туризъм, за търговия няма да има проблем в пътуванията, но за образование, за работа щев има значителни усложнения", коментира Ивайло Калфин.

Какво още отбеляза в постигнатото споразумение с Обединеното кралство бившият външен министър вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад