Калоян Стайков: Няма как да купувате краткосрочно газ месец за месец и да постигнете същата цена, каквато имате по дългосрочен договор

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новината, която дойде от Брюксел е, че България ще наложи вето, ако ЕС наложи нови санкции срещу Русия, които засягат ядреното гориво. 

"Вето е твърде силна стъпка, според мен, по-скоро трявба да се върви в посока на това, което беше постигнато с доставките на петрол и на горива" каза в "Още от деня" Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт. 

По думите му това може да създаде проблем за местната енергетика и засяга не само България, но и целия югоизточен регион. Препоръча прагматичен подход и да се постигне някаква дерогация до момента, когато има надеждни доказателства и се вземе решение от регулатора, трябва да се търси диалогиочност, едновременно да се гарантира сигурността на доставките.

Повдигнато беше обвинение на бившия енергиен министър и на ексдиректора на "Булгаргаз" за нанесена вреда за 88 млн. лв. за газовите доставки.

Стайков припомни, че тогава ситуацията е била напрегната, несигурна. 

"На ръба на паниката беше усещането, не само в България, но и в цяла Европа, тъй като до края на предната година усещането беше, че няма как да има военни действия, т. е. Русия при никакви обстоятелства няма да започне такива действия - видяхме, че това просто не е вярно. След началото на войната, през м.март, Русия уверяваше, че при никакви обстоятелства няма да наруши доставките на газ, месец по-късно видяхме, че и това се случва с променените условия", подчерта експертът.

И посочи, че в тези условия правилните решения са по-скоро късмет, отколкото плод на някаква разумна поликтика и подход.

Той поясни, че използването на фирма - посредник при закупуването на природния газ тогава не е вдигнало цената с 30%, била е по-ниска, но по-голяма цена би могла да се очаква при каквито и да било обстоятелства.

"Няма как да купувате краткосрочно месец за месец и да постигнете същата цена, каквато имате по дългосрочен договор за години напред", отбеляза експертът. 

Какво още каза Калоян Стайков вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад